> Seattle Public Library











> datum: 02.04.2007
> locatie: Seattle Public Library

Terwijl Marc lezingen volgde over Business Incubation, was er genoeg tijd voor mij om de stad te verkennen. Voor het hoogtepunt qua architectuur hoefde ik alleen maar de straat over te steken. Recht tegenover ons hotel staat de openbare bibliotheek die is ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas.
Het gebouw vult een heel bouwblok in het centrum van Seattle tussen 4th en 5th Ave. en tussen Spring street en Madison street.
Het volledig glas omhulde volume is volledig openbaar en het is een grote ontdekkingstocht om er doorheen te wandelen.
He onderste niveau loopt schuin mee met het hoogteverschil tussen 4th en 5th Ave. Hier is het auditorium gesitueerd. Verder domineert de grote ruimte waar mensen binnenkomen, zitten te lezen, internetten en boeken ophalen.
De meeste boeken staan in de boekenspiraal, een schuine rondgaande vloer, zoals in een parkeergarage. In het midden verbinden geelverlichte roltrappen en trappen de verschillende niveaus elkaar en geeft de spiraal 'short-cuts'. Op de bovenste verdieping is een leesruimte onder het glazen dak en heb je op een aantal plekken prachtig uitzicht op de stad.
De onderste roltrap gaat dwars door een dichte laag heen waarin zich verschillen conferentie- en vergaderruimten bevinden. In dit uitgeholde volume waar vloeren, wanden en plafond vloeiend in elkaar overgaan, is alles in verschillende rode tinten geverfd. Deze introverte wereld geeft het contrast aan met de openheid en transparantie van de rest van het gebouw.

Geen opmerkingen: